Hvordan skal jeg pusse og oppbevare bunadsølv?

Oppbevarer du bunadsølvet på riktig måte holder det seg blankt og fint over tid. 

Det er fire ting man skal huske på for å oppbevare bunadsølvet optimalt. 

Nr 1 – Det må være rent.

Når du har vasket bunadskjorten etter bruk blir den tørket og strøket før den henges opp. Du bør også gå over bunadsølvet før det pakkes bort. Ved riktig stell unngår du fett og smuss på sølvet mens det ligger nedpakket. 

Ved å vaske sølvet med Zalo og salmiakk blir alt fett og flekker fjernet på en enkel måte. Gjør du dette før sølvet pakkes bort sparer du deg for arbeid når sølvet skal brukes igjen. 

Bland sammen
– 1 liter lunket vann
– 1 ts salmiakk
– To dråper Zalo

Bruk en myk kost til å vaske bunadsølvet slik at du unngår riper, for eksempel en tannbørste. 

Blandingen kan brukes på både forgylt, gammelforgylt, oksidert og lyst sølv.

Du kan også bruke pussekluten for å få tilbake glansen. Den får du kjøpt her.

Har du forgylt bunadsølv skal du være ekstra forsiktig når du pusser med klut slik at du ikke gnir vekk gullaget. Oksidert sølv trenger ikke å pusses like ofte da det ikke skal være «helt» blankt.  

Har du hvitt sølv som er ekstra gult og matt kan du fint bruke sølvdipp. 

Vårt tips er å bruke god tid, og dypp flere ganger for et godt resultat fremfor å la det ligge lenge. Husk å skylle godt i lunket rennende vann. Avslutt med å tørke godt med en myk klut. 

Nr 2 – Oppholdes mørkt  

Lys kan påvirke fargen på sølvet over tid. De blanke overflatene kan bli matte, og spesielt det hvite sølvet kan få et gulskjær. 

Nr 3 – Unngå fukt  

Oppbevarer du bunadsølvet tørt unngår du misfarging. 

Nr 4 – Sørg for at det oppbevares lufttett  

De ulike gassene i ren luft som ozon og svovel fører til misfarging av bunadsølvet over tid. Oppbevar derfor sølvet så tett som mulig, gjerne i plastposer som er både luft- og vanntett. Ikke bruk gummistrikk rundt sølvet eller rundt plastposer. Årsaken er at gummistrikker etterlater seg merker. 

Sørg for at bunadsølvet trives. Da holder det seg blankt og fint til neste gang du skal ta det frem. 

Etter noen år kan det være behov for en grundigere rens. Vi hjelper deg med både pussing, reparasjoner og veiledning. Vi reparerer også arvesøljer.