Edelstener – De fire store

Diamant

Diamanten er den hardeste av alle naturlige mineraler , og blir sett på som den reneste av alle edelstener på grunn av dens klarhet. Diamantens evne til å spre lys er helt enestående i forhold til andre edelstener, og det er nettopp på grunn av dette at akkurat  diamanten er så populær. Diamantens kvalitet og verdi regnes ut ifra de fire C´ene. (Carat, Colour, Clarity og Cut). Carat som vil si vekten på stenen, Colour som er farge på stenen, Clarity som vil si om steinen har noen inneslutninger eller sprekker, og til slutt Cut som er måten den er slipt på. 

Safir

Safiren er en av de mest populære edelstenene. Den er kanskje mest kjent for å være i en dyp blå farge. Den er av mineralet korund som kommer i alle regnbuens farger. Med andre ord kan safiren ha nesten alle farger utenom rød, denne kalles Rubin. Denne type mineral er svært ripesikker og er den nest hardeste edelstenen etter diamant. Safiren har også vært en favoritt hos de kongelige gjennom tiden. Den mest kjente er kanskje Prinsesse Dianas forlovelsesring som består av en vakker ovalformet safir omkranset av diamanter. Mange har laget lignende modeller som fortsatt er svært populære.

Rubin 

Rubinens kjennetegn er den nydelige rødfargen. Rubin er av samme mineral som edelstenen safir, altså korund. Den kommer i motsetning til safiren bare i en farge, rød. Rubin og safir er etter diamanten de nest hardeste edelstenene, og egner seg godt som smykkestener da de er ekstremt motstandsdyktige for riper. Rubinens verdsettes på ulike måter, både klarhet og sliping har noe å si for verdien, men aller viktigst er fargen. 

Smaragd

Smaragden er kjent for sin vakre grønnfarge. Smaragden er av mineralet beryll og er den tredje hardeste edelstenen. Dette gjør at den passer godt som smykkesten da den er relativt motstandsdyktig for riper og slag. Det er kanskje derfor vi finner denne edelstenen flere tusen år tilbake i tid som smykkesten. Likevel er denne edelstenens kvalitet ikke like hard som hos diamanter og safirer, og bør brukes med mer varsomhet. Verdien varierer ut i fra klarhet, sliping og farge, også her er fargen den viktigste faktoren.

Andre edelstener

Topas

Topas er en edelstein som består av et hardt, gjennomsiktig, krystallisk mineral. Topas er oftest fargeløs eller lyseblå, men kan også komme i andre farger som for eksempel rosa eller oransje.

Ametyst

Ametyst er en kvarts som er lilla i fargen. Ametysten er den mest etterspurte varianten av kvarts, og har vært populær som smykkesten i lang tid. Visste du at det er flere fasettslipte ametyster i den norske konge- og dronningkronen?

Røykkvart

Røykkvarts er en halvedelsten som har en dyp brun – grå farge, men kan også gå over i en gultone. Røykkvartsen er et hardt, skinnende mineral i krystallform. Steinen er gjennomsiktig, men farget. Visste du at du kan finne røykkvarts i naturen i Norge?